Samhället
Vikingatidens samhälle
Under vikingatiden, eller yngre järnåldern som den också kallas, hade Sverige ännu inte blivit Sverige. Folket levde sina liv på sina gårdar under sina lokala stormän. Det som vi känner som Småland bestod exempelvis av en hel rad små länder, och nutidens Sävsjö ligger i Njudung.
Har du hört talas om trälarna? De stod längst ner på samhällsstegen. Kanske har du någongång hört uttrycket att något är ”träligt”. Trälarna var våra förfäders ord på slavar. Det var nämligen så, att man kunde äga människor på den här tiden, och de var ungefär som boskap.
Lite högre upp fanns de fria bönderna, de ägde sig själva, och kanske till och med en gård. De hade sin boskap och kanske några trälar. Mest ägnade de sig åt jordbruk, men också till viss del åt byteshandel.
Allra högst i samhället stod stormännen. De kunde själva ingå i kungens så kallade hird. Hirden var en typ av livvakt, och det var väldigt fint att ingå i den. Vet du förresten vad dessa hirdmän kunde kallas? Jo, dräng, och det var en mycket fin titel på den tiden!
Läs mer:
Vikingatåg »
Island, Grönland och Vinland »
Varför vikingarna kallas för vikingar »
Järnålderns samhälle
För 2500 år sedan började det som vi kallar järnåldern. Järn är hårdare än brons. Yxor och svärd av järn håller längre. Man kan hitta järn här i Småland. Brons var människorna tvungna att köpa från andra länder.
Vid samma tid började det bli kallare. Vintrarna blev längre. Folket bodde fortfarande i långhus. Djuren bodde också där. Under järnåldern börjar människorna bygga grophus. Vet du vad ett grophus är? Det är ungefär som en grop med tak. I grophusen hade de verkstäder. Exempel på sådana är vävstuga och smedja.
Grophus. Foto: Maud Lagerborg
Byarna blev allt större. Åkrarna blev allt fler. Anledningen till detta var förstås att befolkningen växte. Under järnåldern började också så kallade fornborgar att uppföras. De byggdes eftersom tiderna blev svårare. Det betyder att folket blev allt räddare för att bli anfallna.
Kontakterna med andra folk fortsatte. Nya idéer kom hit. Inte så långt söderut låg Romarrikets norra gräns. Den kallas limes och låg i vad som idag är södra Tyskland. Romarna skrev med likadana bokstäver som vi gör idag. Tänk att du inte kan läsa dem. Du försöker rista av dem på en träbit. Ser du vad det blir? Jo, runor.
Järnåldern brukar delas in i äldre och yngre järnåldern. En del av yngre järnåldern är vikingatiden. Hängde du med?